Ankara işçi hakları avukatı İş Hukuku’ndan kaynaklanan ihtilafların çözümü için hukuki bilgisini sunan kişidir. Ankara işçi hakları avukatı olarak büromuz avukatları işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, fazla mesai ücretleri gibi alacaklarının tam ve doğru şekilde elde edilebilmesi için hukuki destek sunmaktadırlar.

İşverenin sürekli bir şekilde işçiye ihtiyacı olduğundan iş sözleşmesin en karakteristik özelliği sürekli olmasıdır. İş sözleşmesi sürekli bir sözleşme olduğundan dolayı sözleşmenin feshi iki ana başlık altında toplanabilmektedir. İş sözleşmesi fesih ve fesih dışında sona ermesi şeklinde sona erdirilebilmektedir. İş sözleşmesi tarafların anlaşması (ikale sözleşmesi), sözleşme süresinin dolması (belirli süreli iş sözleşmelerinde), taraflardan birinin ölümü gibi fesih olmaksızın sona erebileceği gibi normal fesih (bildirimli fesih, geçerli fesih) ve haklı nedenle fesih gibi fesih nedenleriyle de sona erebilmektedir.

İş Hukuku uygulamaları incelendiğinde en önemli uyuşmazlık konularının başında geçerli nedenle fesihten kaynaklanan tazminatlar ve işe iade davalarının en başlarda olduğu dikkat çekmektedir.

Geçerli Nedenle Fesih Nedir?

Geçerli nedenle iş sözleşmesinin feshi, işçinin yeterince korunmadığını düşünen kanun koyucu tarafından düzenlenen ve işçinin çalışırken iş güvencesine sahip olmasını istediği bir fesih türüdür. Geçerli nedenle feshin geçerli olabilmesi için işverenin işçiyi işten çıkarmasını gerektirecek bir nedene sahip olması gerekmektedir. Ancak işçinin bu feshin korumalarından yararlanabilmesi için işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması ve işçinin 6 aylık kıdeme sahip olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan işyerinde çalışan işçi iş güvencesi kapsamındadır.

İş güvencesi, işverenin iş sözleşmesini haklı ve geçerli bir neden olmadan feshedilmesinin engellenmesidir.

Ankara işçi hakları avukatı olarak büromuz avukatları geçerli nedenle feshin sağladığı hakları işçi adına tam ve doğru bir şekilde koruyabilmek için hukuki destek sunmaktadır.

Geçerli Fesih Nedenleri Nelerdir?

Geçerli nedenlerle feshin nedenleri şu şekildedir:

  • İşçinin davranışları nedeniyle kaynaklanan sebepler
  • İşçinin yetersizliğinden kaynaklanan sebepler
  • İşletmenin, işyerinin ya da işin gereklerinden kaynaklanan sebepler

Yukarıda yazan sebeplerin kağıda yazılarak işçinin işine son verilmesi işvereni tazminat ödemesini engellemektedir. Sayılan sebeplerin ilk ikisinin geçerli olabilmesi için işçinin ciddi bir şekilde uyarılmış olması, kendini geliştirmesi için fırsat sunulmuş olması ve işçiye telafi için imkân tanınmış olması gerekmektedir.

İşletmenin, işyerinin ya da işin gereklerinden kaynaklana sebeplerde ise işverenin kötü niyeti olmaması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse işveren ekonomik nedenlerle işçinin işine son vermişse ve 3 hafta sonra işe yeni işçi almışsa sebep geçerli sayılmamaktadır.

Geçerli Nedenle Fesihte Savunma Alınmaması

Geçerli nedenle fesihte, işçinin korunması için kanun koyucu bu yönde düzenlemeler yapmıştır. Kanun koyucunun işçinin korunması için ön gördüğü usul işlemleri şu şekildedir:

  • Fesih bildirimi yazılı olmalıdır.
  • Fesih nedeninin açık ve kesin bir şekilde belirtirmiş olması gerekmektedir.
  • İşçinin savunmasının alınmış olması gerekmektedir.

Geçerli nedenle fesihte savunma alınmamış olması halinde fesih geçersiz kabul edilmektedir.

Geçerli Nedenlerle Fesihte Kıdem Tazminatı

Geçerli nedenle kıdem tazminatı, işçinin hak kazandığı tazminatlardan bir tanesidir. İşçi aynı zamanda ihbar tazminatı ve şartlarının oluşması halinde iş güvencesi tazminatına ve boşta kalma tazminatına da hak kazanabilmektedir.

İşçi iş güvencesi ve boşta kalma tazminatına hak kazanmak istiyorsa iş güvencesi kapsamında olması ve işe iade davasını açmış olması gerekmektedir.

Geçerli Nedenle Fesihte İşe İade Davası

Geçerli nedenlerle fesihte işe iade davası, işçinin iş güvencesi tazminatını alabilmek için açması gereken davadır. İşçinin davayı kazanması ve işverenin işçiyi işe başlatmamış olması halinde:

  • İşçi 4 ay boşta kalma, ihbar, kıdem ve 4 ile 8 ay arasında değişen iş güvencesi tazminatına hak kazanmaktadır.
  • İşçi işe başlatılmış olsa bile davanın kazanılmış olması şartı ile boşta kalma tazminatına hak kazanmaktadır.

Ankara işçi hakları avukatı olarak büromuz avukatları alacakların işçinin durumuna en uygun şekilde talep edilmesini ve işçinin alacaklarına kavuşabilmesi için hukuki bilgi ve tecrübelerini en doğru ve tam bir şekilde müvekkillerine sunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.