Boşanma davasına ilişkin sık sorulan sorular, dava sürecine girerken aklınızda soru kalmaması için üzerinde durulması gereken önemli noktalardır. Boşanma davası süreci gerek taraflar gerekse tarafların müşterek çocukları için maddi – manevi oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Bu sürece ilişkin kapsamlı bilgi sahibi olmanız ise sürece daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Yazımızın devamında boşanma davası sürecine ilişkin sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

1. Boşanma Davasına Tarafların Katılması Zorunlu Mudur?

Boşanma davasına tarafların katılma zorunluluğu, davanın çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davası olmasına ve dava tarafına göre değişiklik göstermektedir.

Çekişmeli boşanma davasında davacı tarafın avukata vekalet vermesi durumunda davaya bizzat katılma zorunlulukları bulunmamaktadır. Bu durumda avukat tarafa vekalet ederek davayı takip edebilmektedir. Davacının ve avukatının davaya katılmaması durumunda ise dava durmakta ve davaya devam edilebilmesi için 3 aylık yenileme sürecinde yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.

Davalı tarafın ise yokluğunda davaya karar verilmesi mümkündür. Ancak davalının veya avukatının davaya katılmaması durumunda davaya itiraz hakları sona erecektir. Bu nedenle davalı tarafın veya avukatın davaya katılması önemlidir.

Anlaşmalı boşanma davasında ise her iki tarafın da boşanma yönünde iradelerinin bulunduğunun tespiti için tarafların davaya katılması gerekmektedir. Aksi bir durum boşanma davasının reddedilmesine sebebiyet vermektedir.

2. Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davasının süresi, boşanmaya ilişkin sık sorulan sorulardan birisidir. Ancak bu noktada net bir cevap verilemeyeceğinin söylenmesi gerekmektedir. Boşanma davası süresini davanın açıldığı şehir, davada dayanılan sebep, avukata vekalet verilip verilmediği, davanın türü ve mahkemelerin yoğunluğu gibi birçok husus değiştirilebilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasında boşanmaya ve boşanmanın ferilerine ilişkin konularda anlaşma sağlanmış olduğu için davanın genellikle tek celsede bittiği söylenebilmektedir.

Çekişmeli boşanma davasında ise dilekçeler safhası, yargılama safhası gibi birçok evre bulunmaktadır. Davada kurumlardan bilgi talep edilmesi, tanık dinlenmesi ve keşif yapılması gibi zorunluluklar doğması, dava sürecini uzatmaktadır. Bu durum nedeniyle çekişmeli boşanma davasının yaklaşık olarak 1 yıl sürdüğü ve bazı durumlarda 2 seneye kadar uzadığı söylenebilmektedir.

3. Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar?

Boşanma avukatı vekalet ücreti konusunda kesin bir belirleme yapılabilmesi için avukat – müvekkil görüşmesi yapılması gerekmektedir. Boşanma avukatının vekalet ücreti, müvekkil – avukat arasında yapılan görüşme neticesinde, tarafların özgür iradeleriyle belirlenmektedir. Ancak bu noktada bilgi sahibi olunması gereken hususlar bulunmaktadır.

Bilinmesi gereken ilk husus, Avukatlık Kanunu gereğince avukatların ücretsiz olarak iş yapmasının yasak olduğudur. Bu nedenle avukatın boşanma davası sürecine katılmak için mutlaka ücret alması gerekmektedir.

İkinci husus ise, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesidir. Her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesi, avukatların yapmış oldukları iş ve işlemlerden talep edebilecekleri asgari ücret tutarını belirlemektedir. Bu tutarın altında yapılan sözleşmelerde ücrete ilişkin madde geçersiz sayılmakta ve ücret konusunda asgari ücret tarifesi geçerli olmaktadır. Bu nedenle ücret belirlemesinin asgari ücret tarifesi dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

4. Boşanma Davası Masrafları Ne Kadar?

Boşanma davası masrafları, vekalet ücretinden ayrı bir kalemdir. Bu nedenle boşanma davası ücreti kapsamında üzerinde durulması gerekmektedir. Boşanma talepli dilekçe ile tevzi bürosuna başvurulduğunda tarafınızdan başvuru harcı ve yargılama giderleri için ücret talebinde bulunulmaktadır.

2021 yılı için başvuru harcı 45 TL olarak belirlenmiştir. Yargılama gideri ise tanık sayısı, delillerin niteliği, bilirkişi ücreti, davanın türü gibi birçok farklı parametreye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

5. Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Boşanma davasında görevli ve yetkili mahkeme, davanın doğru mahkemede açılması için önemli noktalardan birisidir. Davanız için alanında uzman bir avukat ile çalışmanız durumunda avukatınız davaya ilişkin usul işlemlerini de yürütmektedir. Davayı avukatsız olarak açmanız halinde ise görevli ve yetkili mahkemeyi belirlemeniz ve davayı bu mahkemede açmanız gerekmektedir.

Boşanma davasında görevli mahkeme, aile hukuku alanında ihtisaslaşan aile mahkemeleridir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise boşanma davasında asliye hukuk mahkemesi görev yapmaktadır.

Yetkili mahkeme ise çekişmeli boşanma davası için davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi, davacı eşin yerleşim yeri mahkemesi yahut tarafların son 6 aydır birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi olarak belirlenmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında herhangi bir yerdeki aile mahkemesinde dava açılabilmektedir.

6. Boşanma Davasında Sosyal Medya Paylaşımları Delil Olabilir Mi?

Boşanma davasında sosyal medya paylaşımlarının delil niteliği, günümüzde birçok hususun sosyal medya paylaşımları ile ispatlanabilmesi nedeniyle oldukça merak edilen konulardan birisidir. Özelikle zina, haysiyetsiz hayat sürme gibi sebeplere dayalı olarak açılan boşanma davalarında davalı tarafın sosyal medya paylaşımları, söz konusu iddiaları kanıtlar nitelikte olabilmektedir.

Hukukumuzda sosyal medya paylaşımlarının delil niteliğini olabilmesi için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda herkese açık profilde veya davacı tarafa açık şekilde yayınlanan paylaşımların delil olabileceği söylenebilmektedir. Ancak şifre kırmak, hesabı ele geçirmek vb. şekilde hukuka aykırı olarak elde edilen deliller, boşanma davasında delil olarak kullanılmayacaktır.

7. Boşanma Davasında Whatsapp Mesajları Delil Olabilir Mi?

Boşanma davasında whatsapp mesajlarının delil niteliği olabilmesi için yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bu mesajların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda karşı tarafın size attığı mesajların delil olabileceği söylenebilmektedir. Ancak telefonu gizlice ele geçirmek vb. suretle ele geçirilen mesajlaşmalar boşanma davası için delil olarak kullanılamayacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.