Boşanma davası açmak için boşanma talepli dilekçenizi hazırlamanız ve tevzi bürosuna başvurmanız gerekmektedir. Boşanma davası talebinizin işleme alınması için tevzi bürosunda tarafınızdan başvuru harcı ve yargılama giderleri ücreti talep edilmektedir. Bu ücretlerin de tarafınızca ödenmesi gerekecektir. Boşanma davası açma sürecine ilişkin bilinmesi gerekenler, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası için farklılık göstermektedir. Bu nedenle her iki seçeneğin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açmak için çekişmeli boşanma davası açma şartlarının sağlanmış olması gerekmektedir. Bu kapsamda çekişmeli boşanma davası şartları şu şekilde sıralanabilmektedir:
· Çekişmeli boşanma davası için tarafların boşanma veya boşanmanın sonuçlarına ilişkin konularda anlaşma sağlayamamış olması gerekmektedir. Bununla birlikte evlenmenin üzerinden 1 yıl geçmediği halde çiftlerin boşanma ve boşanma sonuçlarına ilişkin anlaşma sağlamış olmaları durumunda da açılacak dava anlaşmalı boşanma değil çekişmeli boşanma olarak kabul edilmektedir.
· Davalı tarafın boşanma talepli dilekçe ile tevzi bürosuna başvurması ve dava harç ve giderlerini yatırması gerekmektedir.
· Boşanma davası açarken dilekçenin iki suretinin ve nüfus cüzdanı fotokopisinin mahkemeye verilmiş olması gerekmektedir.
· Boşanma dilekçesinde boşanma sebebinin gösterilmiş olması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açmak için eşlerin en az bir yıl evliliklerini sürdürmüş olmaları ve boşanma ile boşanmanın sonuçları hususlarında anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Taraflar arasındaki anlaşma, anlaşma protokolüne dönüştürülerek yetkili aile mahkemesine sunulmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası için eşlerden biri yahut iki taraf birlikte mahkemeye başvurabilmektedir. Başvuruda boşanma talepli dilekçenin ve anlaşma protokolünün sunulması gerekmektedir. Bunun yanında çekişmeli boşanma davasında olduğu gibi başvurma harcının ve yargılama giderlerinin de tevzi bürosuna ödenmesi gerekecektir.
Avukat Olmadan Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Avukatsız boşanma davası açmak için yukarıda detaylı bir şekilde anlatmış olduğumuz şekilde yetkili ve görevli mahkeme tevzi bürosuna boşanma talepli dilekçe ile gitmek gerekmektedir. Tarafınızın bu aşamada yargılama giderlerini ve harç masrafını da ödemesi gerekmektedir. Bununla birlikte boşanma sürecinde daha sonra telafisi güç ve hatta bazı durumlarda imkansız hak kayıpları yaşamamak için alanında uzman bir avukat ile çalışmak önem arz etmektedir.
Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Boşanma davasında avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Hukuk sistemimizde istisnalar dışında mahkemelerde herkesin kendini temsil edebilme hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte avukat ile temsil, özellikle boşanma davası için oldukça önemlidir. Boşanma davası gerek madden gerekse manen yıpratıcı bir süreçtir. Tarafların hayatlarına ilişkin oldukça önemli konular, boşanmanın ferileri olarak boşanma davası ile karara bağlanmaktadır. Bu nedenle telafisi güç hak kayıpları yaşamamak için boşanma davalarında avukat ile temsil edilmeniz oldukça önemlidir.
Anlaşmalı boşanma davalarının kısa sürmesi, tarafların kendi aralarında boşanma ve boşanmanın ferilerine ilişkin konularda anlaşma sağlamış olması gibi sebepler, ülkemizde anlaşmalı boşanma davalarında avukat tutulmasına gerek olmadığı kanaatine neden olmaktadır. Ancak özellikle anlaşmalı boşanma davalarında avukat tutulması tavsiye edilmektedir. Zira taraflar bu süreçte protokol kapsamında çocukların velayetinden mal paylaşımına kadar birçok konuda karar vermektedir. Bu nedenle protokol aşamasında bir avukatınızın olmaması sonrasında mağduriyet yaşadığınızı fark etmenize neden olabilmektedir.
Boşanma Davası E-Devletten Nasıl Açılır?
Boşanma davasının e-Devletten açılması mümkün değildir. Boşanma davası için alanında uzman bir avukata vekalet vermeniz halinde, avukatınız boşanma davanızı açarak sürecin takipçisi olmaktadır. Avukatsız boşanma davası açmak içinse mutlaka mahkemeye giderek dilekçe ile dava talebinde bulunmanız gerekmektedir.