Boşanma sırasında altınların kime verileceği, boşanma sürecine giren çiftler tarafından en sık araştırılan konu başlıklarından birisidir. Düğünde takılan altınlar konusunda Türk Medeni Kanunu’nda kesin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle altınların kimde kalacağı noktasında karar verilirken Yargıtay içtihatlarının dikkate alınması gerekmektedir.
Yargıtay’ın bu konudaki uygulamalarına bakıldığında, altınların kimde kalacağına karar verilirken kullanılan temel parametreler şu şekilde sıralanabilmektedir:
1. Altınların takıldığı kişi: Buna göre düğünde kadına takılan tüm altınlar (çeyrek altın, yarım altın, takı vb.) kadına aittir.
2. Altının türü: Temel kıstas altınların kime takıldıysa onun olmasıdır. Bununla birlikte düğün sırasında erkeğe takılan altınlar kadının kullanımına özgüyse, bu altınların da kadına ait olacağı kabul edilmektedir. Bu doğrultuda erkeğe takılan bilezik, kolye gibi altın takılar kadına özgü olduğu için kadının olduğu kabul edilecek; gram altın, yarım altın gibi değerler ise kadının kullanımına özgü olmadığı için erkeğin olacaktır. Son olarak erkeğe özgü olan erkek kol saati gibi aksesuarlar da yine erkeğe ait olacaktır.
Altınlar için Dava Nasıl Açılır?
Düğün takıları için dava açmak isteyenlerin ziynet eşyası iadesi davası açması gerekmektedir. Dava boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi ayrı bir dava olarak da açılabilmektedir.
Ziynet eşyalarının iadesi davasında altınların iadesini talep eden taraf davacı, diğer taraf ise davalı konumundadır. Davacı taraf açmış olduğu dava ile ziynet eşyalarının aynen iadesini, aynen iadesinin mümkün olmaması durumunda ise mislen iadesini talep edebilmektedir.
Düğünde Takılan Altınların İspatı Nasıl Yapılır?
Düğünde takılan altınların ispatı,ziynet eşyalarının iadesinin talep edildiği davada en önemli konudur. Zira bir hak talebinde bulunan davacının iddiasını ispatlayamaması durumunda davası reddedilmektedir. Düğünde takılan altınlar için iade davası açan tarafın altınların karşı taraf tarafından alındığını ispat etmesi gerekmektedir. Ziynet eşyasının iadesi davasında tanık, fotoğraf ve video, mesaj, ses kaydı, yazılı beyan gibi birçok delil kullanılabilmektedir.
Düğün Takılarının İadesi Davasında Zamanaşımı Var Mıdır?
Ziynet eşyasının iadesi davasında zamanaşımı süresi, dava açmak isteyen tarafın dikkate alması gereken önemli noktalardan birisidir. Dava zamanaşımı süresinin dolması durumunda açılacak dava reddedilmektedir.
Ziynet eşyalarının iadesi davasında zamanaşımı süresi, ziynet eşyalarının mevcut durumunda göre değişiklik göstermektedir. Buna göre ziynet eşyaları aynen iadesi mümkün şekilde davalı tarafta bulunuyor ise davanın herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Ancak ziynet eşyalarının aynen iadesi mümkün olmaması durumunda, davalı tarafın ziynet eşyalarının bedelini talep edebilmesi için boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi içeresinde ziynet eşyalarının iadesini talep etmesi gerekmektedir.
Düğünde Takılarının İadesi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Ziynet eşyalarının iadesi davasında yetkili ve görevli mahkeme, hak kaybı yaşamamak için üzerinde durulması gereken önemli noktalardan birisidir. Buna göre düğünde takılan altınlar için iade davası açmak isteyen tarafın başvurması gereken görevli mahkeme, aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ziynet eşyasının iadesi davasına bakmak için görevlendirilen mahkeme ise asliye hukuk mahkemesi olarak belirlenmektedir. Yetkili mahkeme ise özel bir yetki kuralı belirlenmediği için genel yetkili mahkeme olacaktır.
Sonuç olarak davanın davalının yerleşim yeri aile mahkemesinde açılması gerekmektedir.
Mal Paylaşımı Davasında Düğün Takıları Talep Edilebilir Mi?
Mal paylaşımına düğün takılarının dahil edilmesi, düğün takılarını talep etmek isteyen davalı tarafından bilgi sahibi olunması gereken önemli noktalardan birisidir Mal paylaşımı davası, tarafların evlilik birliği içerisinde edindiği malların paylaşımı için boşanma davasına bağlı olarak açılan bir davadır. Ziynet eşyası ise kişisel mal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle ziynet eşyasının bir mal için harcanmadığı durumlarda mal paylaşımı davasına konu edilemeyeceği söylemek mümkündür. Ancak ziynet eşyası mal rejimine konu bir malı edinmek için bozdurulduysa bu durumda mal paylaşımı davasına dahil edilebilmektedir.
Düğünde Takılan Altınlar ile Mal Edinilmesi
Düğünde takılan altınlar ile mal edinilmesi durumu, uygulamada sıkça karşılaşılan durumlardan birisidir. Taraflar evlilik birliği içerisinde araç veya ev almak için altınları bozdurmakta, boşanma davasında ise altınların bozdurulması suretiyle alınan malın kime ait olacağı uyuşmazlık konusu edilmektedir.
Bu durumda dikkate alınması gereken ilk nokta malın değeridir. Malın değerinden kadının ziynet eşyalarının değeri düşürülecek ve geriye kalan miktar kadın ile erkek arasında pay edilecektir. Örneğin, 50.000 TL değerindeki düğünde takılan altınlar bozdurulup üzerine 100.000 TL ekleyerek araba alınması durumunda, 50.000 TL kadının kişisel ziynet eşyası olarak kabul edilecektir. Mal paylaşımına 100.000 TL konu olacak ve erkeğe 50.000 TL değer düşecektir.
Düğünde takılan altınlar için açılacak ziynet eşyalarının iadesi davası başta olmak üzere tüm aile hukuku uyuşmazlıklarınızda hukuk büromuzun uzman avukatları profesyonel destek sunmakta ve hak kaybı yaşamanızı engellemektedir.