Ceza avukatı, halk arasında asliye ceza ve ağır ceza mahkemelerinde görülen dosyalara bakan, soruşturma ve kovuşturma ile kanun yolu süreçlerini takip eden ve yürüten avukatlar için kullanılan bir tabirdir. Ülkemizde avukatlık mesleğinde yasal olarak branşlaşma bulunmaması sebebiyle ceza avukatı tabiri mevzuata aykırı olsa da, esasında halk arasında ceza avukatı ile kastedilen ceza hukukundaki güncel değişiklikleri ve kararları takip eden, ceza alanında tecrübe kazanan ve ağırlıklı olarak ceza hukuku alanında hizmet veren avukatlar internette ve halk dilinde ceza avukatı olarak nitelendirilmektedir.
Bu bakımdan ceza avukatının müvekkillerine ceza ve ağır ceza davalarında sunabilecekleri hizmetleri şu şekilde listelemek mümkündür:
- Ceza avukatı soruşturma aşamasından itibaren mağdur veya şüpheli vekili olarak müvekkiline hukuki destek vermektedir. Bu kapsamda adli kontrole itiraz, tutukluğa itiraz, şikayet ve suç duyurusunda bulunma, savcılık ve sulh ceza hakimliğinde sorguya katılma ceza avukatının soruşturma aşamasındaki belli başlı işlemleri olarak sayılabilmektedir.
- Ceza avukatı ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerinde müvekkilini duruşmalarda sözlü olarak savunmakta ve gereken durumlarda yazılı başvurularda bulunmakta ve savunmakta yapmaktadır.
- Yargılamanın her aşamasında etkin şekilde katılım sağlayarak süreci yönlendirmekte ve müvekkilin haklarını korumaktadır.
- Ceza yargılaması sonunda maddi ve manevi zararların tazmini için tazminat davası açabilir.
- Kanun yollarına başvurarak yargılamanın devamlılığını ve gerektiğinde üst mahkeme tarafından değerlendirilmesini sağlayabilmektedir.
- İnfaz sürecini takip edebilir ve gerekli işlemleri yerine getirebilmektedir.
- Cezaevinde tutuklu ve hükümlü ziyaretlerinde bulunabilmektedir.
Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Ceza avukatının baktığı davalar, asliye ceza mahkemesinde ve ağır ceza mahkemesinde görülen tüm davalar şeklinde açıklanabilmektedir. Ceza yargılaması, sanık açısından doğrudan kişinin özgürlüğüyle ilgiyken mağdur açısından da maddi ve manevi hakları ifade edebilmektedir. Suçun işleniş şekli, failin kastı, kusuru, suçun yer ve zamanı gibi birçok husus ceza yargılamasında büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ceza yargılamasında ceza avukatı ile çalışmanın hem mağdur hem de sanık açısından oldukça hayati olduğunu söylemek mümkündür. Bu kapsamda ceza avukatı tarafından hizmet verilen asliye ceza mahkemesinde görülen davaların başlıcalara şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Rüşvet
- Dolandırıcılık
- Nitelikli dolandırıcılık
- Şantaj
- Cinsel saldırı
- Cinsel istismar
- Basit yaralama
- Hakaret
- Kişisel verilerin ele geçirilmesi ve yayılması
- Hırsızlık
- Mala zarar verme
- Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
- Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak
- Resmi belgede sahtecilik
- Güveni kötüye kullanma
- Fuhuş
- İftira
- Yalan tanıklık
- Cumhurbaşkanına hakaret
Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren davalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Ağırlaştırılmış müebbet, müebbet hapis ve üst sınırı on yıldan fazla hapis cezası olan tüm suçlar
- Devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar
- Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar
- Kasten adam öldürme suçu
- Taksirle ölüme neden olma suçu
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu
- Yağma
- Nitelikli dolandırıcılık suçu
- İrtikap
- Rüşvet
- Resmi belgede sahtecilik suçunun nitelikli hali
- Hileli iflas suçu
Ceza Avukatı Hangi İllerde Hizmet Verir?
Ceza avukatının hizmet verdiği iller konusunda hukukumuzda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Avukatlık mesleğinin serbest olarak icra edilebilmesi için her avukatın bir il barosunda kayıtlı olması gerekmektedir. Bununla birlikte avukatlık Türkiye genelinde faaliyet gösterilen bir meslektir ve avukat yalnızca baroya kayıtlı olduğu ilde değil, tüm Türkiye’de hizmet verebilmektedir.
Ceza Davasında Avukatın Önemi Nedir?
Ceza davasında avukatın önemi, soruşturma aşamasının ilk evresinden itibaren ortaya çıkmaktadır. Ceza avukatı kolluk makamlarında, savcılıkta, sulh ceza hakimliklerinde ve mahkemelerde müvekkilini savunarak ifade ve sorgulara katılmakla, süreçle ilgili bilgilendirme sağlamakta ve gerek sözlü gerek yazılı olarak haklarını korumaktadır. Bu nedenle mağdur, katılan ya da suçtan zarar gören sıfatıyla maddi manevi zararı olan müvekkil açısından da, sanık ve şüpheli sıfatıyla yargılanan müvekkil açısından da ceza avukatı oldukça önemlidir.