Estetik ameliyat davaları, estetik operasyonlarda meydana gelen artış ile birlikte son yıllarda oldukça sık rastlanan uyuşmazlıklar haline gelmiştir. Maddi ve manevi tazminat talebiyle açılan estetik ameliyat davası sürecinde davalı tarafın tespitinden başlamak üzere her adım uzmanlık gerekmektedir.

Estetik ameliyat sonucu mağduriyet yaşayan hastanın zararının giderilebilmesi için ilk olarak davanın kime yöneltileceği belirlenmelidir. Bu kapsamda olayın özelliğine göre hekime, hekimin bağlı bulunduğu sağlık kuruluşuna veyahut Sağlık Bakanlığına dava açmak gerekebilmektedir.

Estetik hukukundan kaynaklı davaların görüleceği yer mahkemesi de yine dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Davanın Tüketici Mahkemesinde veya İdare Mahkemesinde açılması gerekebilmekte, bu durumda idareye başvuru yahut arabuluculuk şartı gündeme gelmektedir.

Sağlık hukuku dava sürecinde teknik açıdan uzmanlık gerekmesi nedeniyle kullanılacak ispat araçları da değişebilmektedir. Bu durumda hastane kayıtları, tıbbi raporlar gibi birçok ispat aracı hastanın mağduriyeti için kullanılmaktadır. Nitekim mahkeme sürecinde de mahkeme dosyada bilirkişiye başvurmaktadır. Bilirkişi incelemelerinin ardından tıbben hatalı bir uygulama bulunup bulunmadığını tespit etmektedir.

Estetik hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarda telafisi güç veya imkansız zararlar meydana gelmemesi için avukat desteği oldukça önemlidir. Alanında uzman bir avukat mahkemede sizi en iyi şekilde temsil edecek ve dava süreci sona erinceye kadar haklarınızı savunacaktır.

Hatalı Estetik Ameliyat Mağduru Mağduriyeti Nasıl İspatlayabilir?

Estetik operasyon mağduriyetinin ispatlanması, hatalı estetik ameliyat nedeniyle mağdur olan hastalar tarafından en sık araştırılan konu başlıklarından birisidir. Bu noktada birçok ispat aracının kullanıldığını söylemek mümkündür. Tanık beyanı, hastanın operasyon öncesine ve sonrasına ait fotoğrafları, tedavi kayıtları ve tıbbi raporlar estetik ameliyat davası sürecinde delil niteliğinde kabul edilen belgelerdir. Bunun yanında dava sürecinde gerçekleştirilen bilirkişi incelemeleri de delil olarak kabul edilmektedir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Hatalı estetik ameliyat nedeniyle tazminat davası süresi konusunda net bir belirleme yapılması oldukça güçtür. Tazminat davalarının süresini etkileyen birçok husus bulunmaktadır. Davanın görüleceği şehir, davanın açılacağı mahkemenin yoğunluğu, bilirkişi raporları, somut olayın özellikleri gibi birçok husus dava süresini etkileyebilmektedir.

Tazminat davalarında sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi, dava süresinin kısalması ve davanın başarıyla sonuçlanması için oldukça önemlidir. Bu nedenle hatalı estetik ameliyat mağduru hastaların süreci uzman bir avukat ile takip etmesi oldukça önemlidir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Ne Kadar Tazminat Alırım?

Hatalı estetik ameliyat nedeniyle alınacak tazminat miktarı, birçok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada en önemli husus hastada meydana gelen zararın boyutudur.

Örneğin yeni bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek zarar sonucu açılacak tazminat davasında talep edilecek miktar ile kalıcı bir zarar nedeniyle açılacak davada talep edilecek miktar aynı olmayacaktır. Maddi tazminat davalarında alınacak tazminat miktarı, maddi kayıplar ile orantılı şekilde belirlenmektedir. Manevi zararlarda ise kişide meydana gelen psikolojik sarsıntı manevi tazminat miktarını belirleme noktasında belirleyici olmaktadır.

Bunun yanında hastada meydana gelen manevi zarar, ekonomik kayıplar, tedavi masrafları, zararın giderilmesi için harcanacak yeni tedavi masrafları, ölüm gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen maddi ve manevi zararlar gibi birçok unsur tazminat miktarını etkileyecektir.

Estetik Ameliyat Davalarında Dava Açma Ücreti Ne Kadar?

Estetik ameliyat davalarında dava açma ücreti değişiklik gösterebilmektedir. Dava ücretinde yani yargılama ve dava masraflarında belirleyici olan en önemli husus talep edilen tazminat tutarıdır. Bu nedenle net bir ücret belirlemesinin yapılabilmesi için öncelikle tazminat tutarının belirlenmesi gerekmektedir.

Estetik Ameliyat Davalarında Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Estetik ameliyat davalarında avukatlık ücreti belirlenmesi için öncelikle mağdur hasta ile görüşme yapılması ve sürece dair detaylı bir plan hazırlanması gerekmektedir. Avukatların Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz iş yapma yasağı bulunmaktadır. Bu nedenle dava sürecinde avukata vekalet ücreti ödenmesi gerekmektedir. Estetik ameliyat davası nedeniyle talep edilecek ücret belirlemesi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dikkate alınarak yapılmaktadır. Buna göre davada temsil için avukatın talep edebileceği ücret miktarının Avukatlı Asgari Ücret Tarifesinin altında olmaması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.