Estetik ameliyat sonrasında mağduriyet yaşayan hastanın hakları, eser sözleşmesi hükümleri dikkate alınarak belirlenmektedir. Eser sözleşmesinin bir sonucu olarak estetik ameliyatlar hekimin yalnızca bir eser meydana getirmesi değil, eserin yani estetik işleminin ayıpsız şekilde meydana getirilmesi gerekmektedir. Aksi bir durumda estetik ameliyat sonrasında mağdur hastanın hakları gündeme gelecektir.

Eser sözleşmesi kapsamında hastanın hatalı estetik müdahale nedeniyle doğan temel hakları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sözleşmeden dönme hakkı
  • Ayıbın giderilmesini talep etme hakkı
  • Bedel indirimi talep etme hakkı
  • Maddi ve manevi zararın giderilmesini talep etme hakkı

Bunun yanında aşağıda detaylı olarak inceleyeceğimiz üzere hastanın zararının karşılanmasını talep amacıyla tazminat davası açma hakkının bulunduğunu da söylemek gerekmektedir.  

Estetik Ameliyat Sonrası Sözleşmeden Dönme Hakkı

Estetik operasyon sonrası sözleşmeden dönme hakkı, estetik müdahale mağduru hastaya sözleşmeyi feshederek ödenen paranın iadesini talep etme imkanı tanımaktadır.

Estetik operasyon sonrasında ortaya çıkarılan eserin kabul edilemeyecek yahut onarılamayacak derecede ayıplı olması durumunda para iadesi talep edilebilmektedir. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2018/2044 E. ve 2018/32 K. numaralı kararında, diş protezleri kabul edilemeyecek derecede kusurlu olan hastaya bedelin iade edilmesi gerektiğine karar vermiştir.  

Estetik Ameliyat Sonrası Bedel İndirimi İsteme Hakkı

Estetik ameliyat sonrası ücrette indirim isteme hakkı, yine eser sözleşmesi kapsamında ayıplı eser nedeniyle mağduriyet yaşayan hastaya sunulan bir diğer haktır. Bedel indirimi genellikle eserdeki kusurun kabul edilemez seviyede ağır olmaması ancak ayıplı olması durumunda uygulanmaktadır. Bu durumda estetik ameliyat mağduru hastanın hakları kapsamında ayıp oranında bedel indirimi söz konusu olmaktadır.

Estetik Ameliyat Sonrası Ayıbın Giderilmesini Talep Hakkı

Estetik ameliyat sonrası eserin onarılmasını talep hakkı, özellikle ağır ayıp olarak kabul edilmeyen ayıplarda talep edilebilen bir haktır. Bu durumda hekimin herhangi bir ücret talep etmeden eserdeki ayıbı giderme zorunluluğu bulunmaktadır. Hekimin ayıbı gidermekten kaçınması halinde hasta başka bir hekime başvuru yaparak estetik ameliyat sonrası meydana gelen ayıbı giderme ve ortaya çıkan masrafları hatalı hekimden talep etme hakkına sahiptir.

Estetik Ameliyat Mağduru Hastanın Tazminat İsteme Hakkı Nedir?

Estetik ameliyat mağduru hastanın tazminat isteme hakkı, meydana gelen zararın giderilmesi için hastaya tanınmış bir haktır. Estetik ameliyat sonucu hekimin kusuru nedeniyle vermiş olduğu zararların giderilmesi için hasta tarafından tazminat davası açılabilmektedir. Hastanın tazminini talep edebileceği zararlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Meydana gelen geçici veya kalıcı bedensel zararlar
  • Yanlış tedavi nedeniyle ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar
  • Tedavinin olağan süreden daha fazla sürmesi nedeniyle ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar
  • Hekimin hastayı aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkan zararlar
  • Hastanın hekimin kusuru nedeniyle vefat etmesi halinde ölüm nedeniyle ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar
  • Hastanın vefatı durumunda hastanın desteğinden yoksun kalan yakınlarında meydana gelen maddi zararlar
  • Gereksiz tedavi masrafları nedeniyle ortaya çıkan maddi zararlar
  • Aşırı ücret alınması nedeniyle ortaya çıkan maddi zararlar
  • Müdahale sonrası ortaya çıkan kötü görünümün yarattığı psikolojik sarsıntı nedeniyle meydana gelen manevi zarar
  • Kişinin kötü görünüm nedeniyle önceki işine devam edememesi veya az ücret alması nedeniyle çıkaran kazanç kaybı zararı
  • İş gücü kaybı nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zarar

Estetik ameliyat mağduru hastanın hakları kapsamında tazminat talebinde bulunurken herhangi bir hak kaybı yaşamamak için mutlaka uzman bir avukattan destek alınması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.