Hatalı estetik operasyon nedeniyle tazminat davası, estetik ameliyat sonucu kişinin istediği sonucun meydana gelmemesi veya hastada kalıcı ya da geçici bir hasar söz konusu olması halinde açılabilmektedir. Estetik ameliyat tazminat davası, maddi veya manevi tazminat şeklinde veya şartların oluşması durumunda maddi ve manevi zararın giderilmesi talebiyle açılabilmektedir.

Estetik ameliyatlar kişiyi tedavi etme değil, görünüm bozukluğunu giderme amacıyla yapıldığında hukuken eser sözleşmesi kapsamına girmektedir. Bu nedenle estetik ameliyat sonucu kişide bir zarar meydana gelmesi durumunda TBK kapsamında eser sözleşmesi hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte estetik ameliyat işleminin özü itibariyle tıbbi bir işlem olması nedeniyle şartların oluşması halinde tıbbi malpraktis hükümlerinin de uygulanması söz konusu olabilmektedir.

Sağlık hukuku ve özelde estetik hukuku, zararın tespitinden uygulanacak kanun hükümlerinin belirlenmesine kadar uzmanlık isteyen birçok detaya sahip önemli bir hukuk alanıdır. Bu nedenle zararın tazmininin sağlanması ve ileride telafisi zor ve hatta imkansız sıkıntılar meydana gelmemesi için sürecin mutlaka bir avukat ile takip edilmesi gerekmektedir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Tazminat Davası Şartları

Hatalı estetik ameliyat sonucu tazminat davası açma şartları, maddi ve manevi tazminat davalarının açılabilmesi ve dava sonunda zararınızın gideriminin yapılabilmesi için sağlanması gereken şartlardır. Estetik doktoru ve hasta arasında akdedilen sözleşme bir eser sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Sözleşme neticesinde hastanın ve doktorun bazı yükümlülükleri doğmaktadır. Hekimin sözleşmeye aykırı hareket etmesi durumunda ise zararın tazmin edilmesi gündeme gelmektedir.

Bu kapsamda estetik ameliyat tazminat davası şartı olarak belirlenebilecek ilk koşul, hekimin hata veya ihmal nedeniyle sözleşmeye aykırı davranması ve vaat ettiği sonucun ortaya çıkmamasıdır. Hatalı estetik operasyon hata nedeniyle meydana gelebileceği gibi ihmalen de ortaya çıkabilmektedir.

Hatalı estetik ameliyat nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için sağlanması gereken bir diğer şart, hekim kusuru ile yapılan hatalı işlemin hastayı zarara uğratmasıdır. Maddi zararın yanı sıra hastada ortaya çıkan manevi zararlar da hastanın zararı olarak kabul edilmekte ve talep edilebilmektedir.

Son olarak hekimin kusuru ile zarar arasında bir illiyet bağı bulunması gerekmektedir. Ortaya çıkan zararın hekimin kusurundan kaynaklanması durumunda illiyet bağının olduğu kabul edilmektedir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Tazminat Davasında Neler Talep Edilebilir?

Hatalı estetik ameliyat nedeniyle talep edilebilecek tazminatlar, konuya ilişkin üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. Tazminat davasında talep edilebilecek kalemler, hukuki danışmanlık aşamasında öykünüzü dinledikten sonra avukatınız tarafından ayrıntılı olarak belirlenecektir. Bununla birlikte genel olarak talep edilebilecek kalemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kişinin tedavi giderleri
  • Kişide meydana gelen bedensel zarar nedeniyle hastanın mahrum kaldığı kazanç kaybının tazmini
  • İş göremezlik durumunda ortaya çıkan çalışma gücü kaybı zararın tazmini
  • Kişinin hatalı estetik operasyon nedeniyle önceki işine devam edememesi veya kazancında eksilme olması durumunda ekonomik geleceğin sarsılması nedeniyle ortaya çıkan zararın tazmini
  • Kişinin çirkin görünüş nedeniyle yaşadığı manevi zararın tazmini

Hatalı estetik müdahale nedeniyle ölüm meydana gelmesi halinde ise talep edilen kalemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ölen kişinin desteğinden yoksun kalan yakınları için destekten yoksun kalma tazminatı
  • Ölen kişinin yakınlarının uğramış olduğu manevi zararın tazmini
  • Cenaze masrafları
  • Tedavi masrafları

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Tazminat Davasında Görevli Mahkeme

Hatalı estetik operasyon nedeniyle tazminat davasında görevli mahkeme, estetik operasyonun yapıldığı yer dikkate alınarak yapılmaktadır. Hekim ve hasta arasındaki ilişkinin tüketici ilişkisi olarak kabul edilmesi nedeniyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak ve görevli mahkeme Tüketici Mahkemesi olarak kabul edilecektir. Bununla birlikte estetik operasyonun devlet hastanesinde yapılması durumunda davanın idare mahkemesinde açılması gerekmektedir.

Davanın açılacağı görevli mahkemenin belirlenmesinin dava sürecine ilişkin bazı detayları ve dava şartlarını da değiştirdiğini söylemek gerekmektedir. Bu nedenle estetik operasyonlarda mutlaka alanında uzman bir avukat ile çalışılması gerekmektedir. Davanın tüketici mahkemesinde açılmasının gerektiği hallerde, arabuluculuk uygulaması dava şartı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda arabuluculuk merkezine başvurulmadan açılan davalar dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilmektedir. İdare mahkemesinde ise davanın dava şartı yokluğundan reddedilmemesi için dava öncesindeki 1 yıl içerisinde kuruma başvuru yapılmış olması gerekmektedir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Açılan Tazminat Davalarında Taraflar

Hatalı estetik operasyon nedeniyle tazminat davasında taraflar, davacı – davalı şeklinde belirlenmektedir. Davada davacı taraf genellikle hatalı estetik operasyon nedeniyle zarar gören taraftır. Davalı ise mağduriyete sebep olan hekimdir.

Bununla birlikte davanın tarafları değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle davalı taraf, hekimin çalıştığı kurum şeklinde belirlenmektedir. Operasyonun devlet hastanesinde gerçekleştirilmiş olması durumunda ise davanın Sağlık Bakanlığına yöneltilmesi gerekmektedir.

Hatalı estetik ameliyat nedeniyle ağır bedensel zarar meydana gelmesi veya hastanın vefat etmesi halinde ise davacı taraf hastanın yakınları olarak belirlenebilmektedir.

Hatalı Estetik Ameliyat Nedeniyle Tazminat Davasında Zamanaşımı

Hatalı estetik operasyon nedeniyle tazminat davasında zamanaşımı, eser sözleşmesi hükümleri kapsamında belirlenmektedir. Buna göre hatalı estetik ameliyat nedeniyle meydana gelen zararların tazmini için açılacak tazminat davalarında 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Hekimin ağır kusuru bulunması halinde ise TBK 478 gereğince 20 yıllık zamanaşımı süresinin olduğu kabul edilmektedir.

Zamanaşımına ilişkin üzerinde durulması gereken bir diğer konu hatalı işlemin suç teşkil etmesidir. Bu durumda suça ilişkin zamanaşımı süreleri uygulama bulmaktadır. Zamanaşımının kaçırılması nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için estetik ameliyat tazminat davası açarken mutlaka avukat desteği almak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.