Mirastan feragat, bir mirasçının mirasbırakanın ölümü halinde doğacak olan haklarından vazgeçtiğini beyan ettiği miras sözleşmesi türüdür. Mirastan feragat sözleşmesi yapan mirasçı, beklenen hakkından feragat etmekte ve mirasçılık sıfatını doğmadan kaybetmektedir.

Mirastan feragat saklı pay sahibi mirasçılar tarafından ivazlı veya ivazsız olarak yapılabilmektedir. Saklı pay sahibi olmayanların mirastan feragat etmelerine herhangi bir engel bulunmasa da, söz konusu mirasçıların mirasbırakan tarafından her zaman mirasçılıktan çıkarılma imkanları olduğu için uygulamada mirastan feragat sözleşmesine rastlanılmamaktadır. Mirastan feragate ilişkin bilinmesi gereken temel hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

 

  • Mirastan feragatin belirli bir bedel karşılığında yapılması durumu ivazlı feragat olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda sözleşmeyi imzalayan mirasçıya mirastan vazgeçmesi karşılında bir bedel verilmektedir.
  • Mirastan feragatin ivazlı olarak yapılması halinde altsoyun da ilgili mirasa ilişkin hakları son bulmaktadır. Bununla birlikte mirastan feragat sözleşmesinde aksinin öngörülmesi mümkündür.
  • Mirastan feragatin herhangi bir karşılık beklemeksizin yapılması durumu ivazsız feragat olarak adlandırılmaktadır.
  • Mirastan feragatin ivazsız olarak yapılması durumunda sözleşme altsoyu kapsamayacaktır.


 

Mirastan Feragat ve Reddi Miras Farkları Nelerdir?


Mirastan feragat ve reddi miras farkları, iki işlemin oldukça sık karıştırılmaları nedeniyle üzerinde durulması gereken noktalardan birisidir. Mirastan feragat sözleşmesi, sözleşme olması dolayısıyla iki taraflı yapılan bir işlemdir ve mirasbırakanın sağlığında yapılmalıdır. Bu bakımdan yalnızca mirasçının değil, mirasbırakanınn da iradesinin gerektiği söylenebilmektedir.

Reddi miras ise tek taraflı bir irade beyanı ile gerçekleştirilebilen ve murisin ölümünden sonra yapılması gereken bir işlemdir. Mirastan feragat sözleşmesinin ivazlı yani karşılıklı yapılması halinde altsoy da miras üzerindeki haklarını kaybetmektedir. Reddi miras işlemi ise altsoyu etkilememektedir.

 

Mirastan Feragat Edebilecek Kişiler Kimlerdir?


Mirastan feragat edebilecek kişiler noktasında bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Konuya ilişkin bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

 

· Mirastan feragat sözleşmesi kişi ve saklı pay sahibi mirasçıları arasında yapılmaktadır. Bu bakımdan sözleşmenin anne, baba, eş ve çocuk ile mirasbırakan sıfatına haiz olacak kişi arasında yapıldığı söylenebilmektedir. Saklı pay sahibi olmayan mirasçıların mirasbırakanın tek taraflı irade beyanı ile mirastan mahrum bırakılması mümkün olduğu için bu kişiler ile mirasbırakan arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

· Mirastan feragat sözleşmesinin bizzat kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

· Sözleşmenin geçerli olabilmesi için sözleşme taraflarının ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir.


Mirastan Feragat Sözleşmesi Nasıl Yapılır?


Mirastan feragat sözleşmesi yapma işlemi için öngörülen şekil şartlarına uyulması gerekmektedir. İlgili düzenlemelere göre mirastan feragat sözleşmesinin geçerliliği, sözleşmenin resmi vasiyetname kurallarına uygun olarak düzenlenmesi koşuluna bağlıdır.

Mirastan Feragat Sözleşmesinden Dönülebilir Mi?


Mirastan feragat sözleşmesinden cayma, iki taraf için de mümkündür. Sözleşmede bu noktada bir imkan tanınmış olması halinde yahut mirasçılıktan çıkarma sebeplerinin ortaya çıkması durumunda mirasbırakanın mirastan feragat sözleşmesinden dönmesi mümkündür.

Bunun yanında mirastan feragat sözleşmesinin sözleşme niteliğinin doğal bir sonucu olarak sözleşme tarafının sözleşmede öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması halinde de karşı tarafın sözleşmeden cayma imkanı bulunmaktadır.

Mirastan feragat sözleşmesinden dönme konusuna ilişkin değinilmesi gereken bir diğer husus ise tarafların karşılıklı anlaşarak miras sözleşmesini sona erdirmesidir. Her iki tarafında sözleşmeden dönmek istemeleri durumunda resmi şekil şartına uyulmadan mirastan feragat sözleşmesinin feshedilebilmesi mümkündür.


Mirastan Feragat Sözleşmesinin İptali Mümkün Mü?


Mirastan feragat sözleşmesinin iptali, sözleşme olma niteliği nedeniyle mümkündür. Bu bakımdan hata, hile veya korkutma gibi bir irade sakatlığı bulunması durumunda yahut aşırı yararlanma olması halinde mirastan feragat sözleşmesinin iptali gündeme gelebilmektedir. Ancak sözleşmenin iptali için yalnızca saymış olduğumuz hallerden birisinin olması yeterli değildir. Mirastan feragat sözleşmesini iptal etmek isteyen tarafın iptal edilebilirliği öğrenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde iptal davası açması gerekmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.